Drónok és robotok a mezőgazdaságban szakmai nap
2015 május 18.
Az agráriumban is felhasználható légi térképezésre készült rendszerünket, a Trimble UAS UX5-t mutattuk be május 8-án, pénteken a Szombathelyi Növényfajta Kísérleti Állomáson.

Drónok és robotok a mezőgazdaságban címmel szervezte meg a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete a bemutatót, melyen a mezőgazdasági robotokon, illetve robotfűnyírókon kívül a különböző drónok bemutatójára került sor Szombathelyen.
 

  
Trimble UAS UX5 indítása - további képek...


Az ország minden tájáról érkeztek gyártók és forgalmazók a bemutatóra. Az érdeklődők megtekinthették a berendezéseket munka közben, tájékozódhattak használatukról, a bennük rejlő lehetőségekről. A Trimble UAS (Unmanned Aerial System) nagy magasságból készít felvételeket a vetésről, a képek elemzését követően a gazdák látják például azt, hogy mely területen van szükség több növényvédőszerre, hol magas a talaj nedvességtartalma. Az eszköz hozzájárul a hatékony és takarékos mezőgazdasági termeléshez, hiszen célzott műtrágya felhasználással pénzt lehet spórolni, és a környezetterhelést is csökkenteni lehet.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumért felelős államtitkár is részt vett az eseményen. Elmondta: 2015 a talajok nemzetközi éve, amelye ráirányítja a figyelmet a mezőgazdasági termelés alatt lévő földterületek állapotára, a talajerő-pótlás fontosságára. - A szocialista nagyüzemi termelésben nem vették figyelembe, hogy egy parcellán belül az egyes részek eltérő adottságokkal rendelkeznek, valahová több műtrágya kell, másutt fokozottabb öntözés szükséges. Ugyanolyan növényvédőszert szórtak mindenhová, pusztítva a flórát és faunát, a beporzó rovarokat. A technika révén ma már lehetséges, hogy felmérjék egy-egy tábla agrárpotenciálját a gazdák, és célzottan avatkozzanak be, ez által hatékonyabbá és gazdaságosabbá válhat a növénytermesztés - magyarázta V. Németh Zsolt. 
 

Tudjon meg többet a Trimble UAS UX5 légi térképező rendszerünkről: esrihu.hu/trimble-uas


A szakmai napról bővebb beszámolók, képek és videók az alábbi cikkekben érhetőek el: