Logisztika

Az ESRI számos megoldást kínál a logisztikai problémák kezelésére a desktop alkalmazásoktól az integrált, vállalati szintű rendszerekig. A GIS technológia révén biztosítható a hatékony eszközirányítás, a logisztikai költségek minimalizálása, az ügyfelek precíz kiszolgálása. Pontos és valós információk alapján lehet üzleti döntéseket hozni.

Flottamenedzsment

 

 A járművek GPS alapú követése révén megvalósíthatóak a szállítmányozó cégek kiemelt céljai:

  • Járműhasználat engedélyezése és kiosztása
  • Motoradatok elemzése: fogyasztás, fordulatszám stb.
  • Mozgástörténet
  • Riasztások beállítása területre, útvonalra
  • Riportok, statisztikák készítése

A GIS olyan integrációs technológia, mely elősegíti: a változó költségek kezelését, az útvonaltervezést, és a hatékony ütemezést; a mobil eszközök valós idejű követését; a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő, üzemanyag-takarékos, “zöld” tevékenységeket; az ügyfelek elvárásainak történő megfelelést.

 


Disztribúció, erőforrás-elosztás

 

 Az ArcGIS for Transportation Analytics egy könnyen telepíthető, elérhető áru megoldás a járműflotta irányítására. Valós úthálózati adatok alapján kalkulálhatóak az útidők, optimálisan kioszthatóak a szállítási feladatok az egyes járművekhez. Az alkalmazás segítségével automatizálttá tehető a tervezés és jelentős logisztikai költségcsökkentés érhető el: akár 10-30 %-os megtakarítás a megtett kilométerek, a túlórák vagy a diszpécser feladattervezési idejére vonatkozóan.

 


Szállítmányozás

 

Közúti

Az autópályákat és autóutakat igénybe vevő szállítmányozási ügynökségek legfontosabb feladatai a hatékony tervezés, megfigyelés, és stratégiai infrastruktúra-befektetés. A GIS ideális felületet nyújt a kapacitásnövelés mértékének megállapításához, a működési hatékonyság fejlesztéséhez, és a tömegközlekedési beruházásokhoz, melyek a tömegeket optimálisan támogatják. A GIS hozzájárul a fizikai eszközök és emberi erőforrások irodai vagy terepi költséghatékonyságához is.

 

Vasúti

A vasúti társaságok nagy összegeket fektetnek be úthálózatuk és infrastruktúrájuk biztosítása érdekében. Az infrastruktúra-hálózat információinak karbantartása mellett a vezetőknek döntéshozáshoz és üzleti tevékenységekhez is érteniük kell. Mivel az Esri technológia átjárhatóságot biztosít a CAD és GIS rendszerek között, olyan széleskörű vasúti információs rendszer kiépítését is lehetővé teszi, mely az összes fontos üzleti folyamatot támogatja. Akár az utas, akár a teheráru szállítására összpontosítanak a vasút-működtetők, mindkét esetben használhatják a térbeli és elemző alkalmazásokat az eredményes eszközkezeléshez, a teljesítmény maximalizálásához, és a biztonságos megfigyelésekhez. A funkciók, melyekkel térképeket és információkat oszthat meg online, részvényesekkel és ügyfelekkel növeli a kommunikáció hatékonyságát. A GIS mobilalkalmazásokkal a terepi csoportok számára egyszerűbbé válik az infrastruktúra meglelése, a pontos információhoz való hozzáférés, és fájlok terepről történő továbbítása

 

 

Légi

A világ számos repülőtere használ térinformatikai rendszert létesítményeinek kezeléséhez és tervezéséhez. A GIS adatok integrálási lehetőségei azáltal segítik elő már létező rendszerek kihasználását, hogy hozzáférést nyújtanak az összes, egy helyen lévő adathoz. Olyan fontosabb vizualizációs lehetőségekhez juthat, melyek egységes műveleti képet adnak az összes eszközről és biztosítják műveletei még hatékonyabb ellenőrzését. A GIS online lehetőségeket is nyújt: Interneten keresztül kapcsolatban maradhat a többi felhasználóval, s valós idejű információkat továbbíthat ügyfeleinek. A környezetvédelmi és biztonságtechnikai szempontokból egyaránt igen komoly kihívást jelentő feladatok ellátásában a GIS megoldásokat használó elemzők döntő szerepet játszanak. A légi irányítás a térinformatikai eszközök 2D és 3D megjelenítési képességeit a biztonságos repülési útvonalak meghatározásához és az időnként elkerülhetetlenül szükségessé váló útvonal-újratervezéshez egyaránt felhasználja.  

 

 

 


Úthálózat kezelés

 

  A közlekedési infrastruktúra kiépítése, fejlesztése, karbantartása kétség kívül minden nemzet életében a legösszetettebb és egyben legkritikusabb feladatok közé tartozik, megléte pedig a belépőt jelenti egy egészséges gazdasági környezetbe.
Hasonlóképpen, számtalan vállalat számára a profitabilitás és az erős versenypozíció megszerzése alapvetően függ attól, hogy rendelkezésre áll-e egy megbízható közlekedési hálózat. Az utak a modern társadalmak közlekedési rendszereinek fő artériái, elsősorban felelve a személy- és áruszállításért.
A GIS rendszerek számos hasznos alkalmazással, funkcióval segítik a tervezést, útkeresést, közlekedés-irányítást és a valós idejű navigációt, biztosítva egy problémamentes úthálózat kiépítését és fenntartását.

 


Tömegközlekedés

 

A tömegközlekedés manapság kulcsfontosságú szolgáltatás a gyorsan növekvő városok közlekedésének, az emelkedő üzemanyag-áraknak, a költségvetési megszorításoknak, és a globális környezeti válság által támasztott követelményeknek való megfelelésben. A térinformatikai megjelenítő és elemző eszközökkel fontos információkat integrálhat a hatékony tömegközlekedés-tervezéshez, műveletekhez, megfigyelésekhez, szállításhoz.
A költséghatékony útvonaltervezéshez a GIS rendszer figyelembe veszi mindkét igényt és az útelemzéseket. A webre fejlesztett térinformatikai szoftver online interaktív térkép-hozzáférést nyújt és valósidejű érkezési időt is mutat. Az ESRI támogatja széleskörű forrásokkal ellátott térinformatikai megvalósításait, beleértve a betanítást, a publikálást, a technikai támogatást, az adatokat, az üzleti tanácsadók alkotta, közlekedési alkalmazásokra specializálódott, erős csapatot.