Természeti kincsek

A természeti kincsek – legyenek a földön/földben, vízben vagy a levegőben – végesek, s ahogy az igények nőnek, természeti erőforrásaink pedig csökkenek, egyre fontosabbá válik a rendelkezésre álló környezeti vagyon felmérése és megfelelő kezelése. Nem szabad megfeledkeznünk az élővilágról sem, ha fenn szeretnénk tartani egy élhető világ egyensúlyát.

Az ESRI hisz abban, hogy a természeti vagyon kézben tartása kulcsfontosságú a sikeres környezetmenedzsmenthez. Magának a térinformatikának a születése is ahhoz az alapötlethez kapcsolódik, hogy a geográfiára alapozva építsünk fel egy információs rendszert. A rendszerben felhasznált rétegek természetesen minden esetben a konkrét feladattól, elemzéstől függnek: például, ha a környezeti faktorok és az emberek egészségi állapota közti összefüggést vizsgáljuk, akkor mindenképp szükségünk lesz az adott terület édesvízkészletét kémiai szempontokból ábrázoló rétegekre.

Az ESRI GIS szoftverek többek között a következő területeken használhatóak környezetünkben: mezőgazdaság, régészet, barlangászat, éghajlatváltozás és klímakutatás, természetmegőrzés, környezetvédelem, erdészet, bányászat, kőolaj-bányászat és vízgazdálkodás.

 

 

 


Precíziós mezőgazdasági megoldások

 

Ahhoz, hogy maximalizálja a profitot és optimalizálja a termelést, a megfelelő növényeket a megfelelő felszereléssel és technológiával kell gondozni. ESRI ArcGIS-szel integrálni tudja a nagy felbontású képeket, terepi megfigyeléseket és a valós idejű adatokat, ezáltal megértheti, hogyan lehet a legtöbbet kihozni korlátozott erőforrásaiból. Ne hagyatkozzon feltevésekre munkája során, hanem gazdálkodjon hatékonyan térinformatikai megoldások használatával.  

 

Terepi munkavégzés

A termőföldek nem egyformák, miért kellene ugyanúgy kezelni őket? Az Esri technológiájával az összes termény életútját és minőségét nyomon lehet követni, és a különböző környezeti adottságoknak (napfény, talajtípus, domborzat) megfelelően alkalmazhat más és más gondozási és termelési eljárásokat. Előzetes tapasztalatai és eredményei alapján pontosan megbecsülheti a termelés mértékét,  és maximalizálhatja a növénytermesztést.  

 

A termőföldek egészségének megőrzése

A terményt nagy mértékben károsíthatják az aszályok, a kiszámíthatatlan időjárás, és a kártevők. Az Esri megoldásai segíthetnek ezeket a károkat megelőzni azzal, hogy elemzésekkel alátámasztva felvázolják a jövőbeni veszélyeket. Például az előző évek adatai alapján megtervezett vízfelhasználás segíti  a fenntartható mezőgazdálkodást. Az Esri technológiával egyszerűvé válik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és az egészséges termőföldekhez szükséges alapanyagok felhasználásának kiszámítása.  

 

Optimalizálja a termelést!

Hozza ki a legtöbbet termőföldjeiből! Növelje a szezonális termelés mértékét és a profitabilitást az erőforrások hatékonyabb felhasználásával. Intelligens térképekkel és térbeli elemzésekkel optimalizálni tudja a műtrágya-, üzemanyag-, vetőmag-, és munkaerő felhasználását, valamint csökkenteni tudja a szállítási költségeit.

 

 

Olvassa el referenciánkat, melyben az IKR Agrár Kft. TALAJINFO rendszerét,
a precíziós talajmintavételi eljárást mutatjuk be ArcGIS alapokon! Esettanulmány letöltése itt.

 
 


Természet- és környezetvédelem

 

  Ahogy tudósok és környezetgazdálkodók, Ön is használhatja a GIS-t a környezet megismerésére, ahhoz, hogy egyes környezeti jelenségekről beszámoljon, illetve olyan modellezésre is, mely alapján megállapíthatja, hogyan reagál a környezet a természeti és emberi tényezőkre. Az Esri GIS-szel: többféle térbeli adatot kezelhet, kapcsolatokat állapíthat meg, változásokat mérhet, eseményeket modellezhet, munkafolyamatokat fejleszthet az adatgyűjtéstől és elemzéstől a publikálásig és az eredmények eloszlásáig.

 

Az ember biológiai lábnyoma

  A fejlődés óhatatlanul újabb területek beépítésével, földművelés alá vonásával jár, ugyanakkor a természetes környezet egyensúlyának fenntartása minden felelős gondolkodású döntéshozónak alapvető érdeke. Két ellentétes érdek esetén köztes határt kell húzni; hogy hol legyen ez a határ, az informatika által kínált eszközökre építkező térinformatika segíti meghozni a helyes döntést. 

 

 Tájkép megőrzése

 

A GIS eszközei jól használhatóak egy terület arculatának feltérképezéséhez és folyamatos monitorozásához, esélyt adva arra, hogy megakadályozzuk a túlzott beavatkozásokat. Rétegek egyidejű megjelenítésével gyorsan átláthatóvá válik, a beépítésre, földművelésre és megőrzésre érdemes területek hol fedik egymást – a döntéshozók ennek ismeretében tehetik mérlegre az egyes érdekek mellett szóló érveket.

 

Vízgazdálkodás

 

A GIS a leghatékonyabb eszköz a vízkészletek feltérképezéséhez, vízminőség-becsléséhez, helyi vagy regionális szintű vízkészlet-kezeléshez. A hidrológusok GIS technológiát használnak különböző adatok és alkalmazások egyetlen, jól kezelhető rendszerbe történő integrálásához. Az ESRI szoftverei segítik a víztulajdonságok (feature-ök) és vízi objektumok előállítását, kezelését és megjelenítését.

 

Erdőtüzek

 

Térinformatikai alkalmazásokkal – bár a tűz kitörését megakadályozni nem tudjuk-, sokat tehetünk a bekövetkezett tűz pusztításának minimalizálása érdekében. A tűz terjedésének és a tűz oltására kirendelt emberi és gépi erőforrások mozgásának nyomon követésével hatékonyan koordinálhatjuk a tűzoltási munkákat, a területről rendelkezésre álló, térképeken ábrázolt adatainkat felhasználva pedig a tűz terjedésének irányát is előre jelezhetjük.

 

Harc az erdőirtás ellen

 

Az illegális fakitermelés és a területfejlesztés miatti tarvágások a legnagyobb fenyegetés Földünk erdőállományára nézve. Mivel a GIS szoftverek képesek különböző rétegek egyidejű és dinamikus egymásra helyezésére, segítségükkel könnyen nyomon megállapítható, történt-e illegális fakivágás egy adott területen.

 
 


Klímaváltozás és energiahordozók

 

Globális klímaváltozás, az élőhelyek folyamatos zsugorodása, az állandó emberi beavatkozások – szennyezés, erdőirtás – olyan tényezők, melyek mind az élővilág pusztulását eredményezik, komolyan fenyegetve a Föld biodiverzitását. A különböző vizsgált szempontokat megjelenítő rétegek együttes ábrázolása számos összefüggésre világít rá élővilág és környezete között, rámutatva, hol és mit kell tenni az élővilág egyensúlyának megóvása érdekében.  

 

Ha szeretne többet megtudni a témáról, tekintse meg (angol nyelvű) írásunkat: Climate Change is a Geographic Problem [PDF]

 

A GIS olaj- és gázipari megoldásokat is nyújt a kőolaj életciklusán keresztül. A világ összes olajágazati vállalata ESRI GIS technológiát használ helyalapú információik kezeléséhez a bérbeadástól kezdve, a kutakon, vezetékeken, környezetvédelmi területeken, létesítményeken át a kiskereskedelmi üzletekig  

 

 


Védett és veszélyeztetett fajok monitorozása

 

 

A veszélyeztetett fajok kihalását csak úgy kerülhetjük el, ha a még meglévő populációk folyamatos nyomon követésével és élőhelyeik elemzésével megállapítjuk, mely tényezők befolyásolják a faj demográfiai jellemzőit. Az ESRI ArcGIS termékcsaládja minden eszközzel rendelkezik ezen feladatok ellátásához; az ArcGIS Server pedig lehetővé teszi, hogy adatainkat, a felfedezett összefüggéseket az egész világgal megosszuk, vagy épp felhasználjuk mások hasonló eredményeit. Így a fajok kihalásának megelőzését célzó munkánk valódi globális kezdeményezéssé válhat – a globális összefogás és információ-megosztás pedig mindenképp szükséges, ha vándorló fajokról van szó.

 

Ha szeretne többet megtudni a témáról, tekintse meg (angol nyelvű) írásunkat: Best Practices: GIS for Wildlife Conservation [PDF]